Aktualności Miasta i Gminy Sieniawa

W tym dziale przeczytają Państwo i dowiedzą się o wydarzeniach w naszej Gminie. Mieszkańcy z pewnością znajdą tutaj ciekawe informacje, które pozwolą odwiedzać nas częściej.


Sieniawa.pl
Jesteś tutaj: Strona główna > Aktualności > Czekoladowe co nieco
Czekoladowe co nieco

Codziennie w kalendarzu świąt nietypowych znaleźć można jakieś oryginalne święto np. Dzień Kota, Dzień Książki dla Dzieci, Dzień Sportu czy… Dzień Walki na Poduszki. W tym niecodziennym kalendarzu znalazło się też miejsce na święto uwielbianej na całym świecie czekolady. I to właśnie Dzień Czekolady stał się pretekstem do zorganizowania w Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji „Sokół” w Sieniawie warsztatów kulinarnych dla dzieci.
Główną bohaterką spotkania była oczywiście czekolada. Tym razem młodzi adepci sztuki kulinarnej piekli czekoladowe muffinki, do środka których wkładali kawałki białej czekolady i maliny, a które po upieczeniu zostały polane polewą, jakże by inaczej - czekoladową. Było naprawdę słodko. Dzieci do zadania podeszły z entuzjazmem i radością, z uwagą słuchały wskazówek pani Jolanty Giedlarowiec, która poprowadziła warsztaty, a po upieczeniu muffinek z apetytem je zajadały.
To nie pierwsze warsztaty kulinarne zorganizowane przez Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji „Sokół” w Sieniawie i na pewno nie ostatnie. Warto dodać, że cieszą się one dużym zainteresowaniem wśród najmłodszych mieszkańców Sieniawy, którzy już nie raz udowodnili, że sztuka kulinarna nie jest im obca. Kto wie może wśród nich jest przyszły mistrz kuchni.

Zainteresowanym zdradzamy przepis na Muffinki czekoladowe.

Składniki na 12 muffinów:
2 duże jajka
250 g mąki
175 g masła
210 g cukru
280 ml mleka
50 g niesłodzonego kakao w proszku
1 łyżeczka aromatu waniliowego
12 g proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli

Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
30 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do temp. 1800, włączają dolną i górną grzałkę.
2. Masło rozpuść na małym ogniu i ostudź.
3. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski. Dodaj cukier i sól, wymieszaj.
4. W drugiej misce ubij jajka z ostudzonym masłem, mlekiem i aromatem waniliowym. Przelej do miski z sypkimi produktami.
5. W formie do pieczenia muffinów rozmieść 12 papilotek, wypełnij je przygotowanym ciastem do wysokości 1,5-2 cm od brzegu.
6. Piecz 20 minut lub do chwili, gdy patyczek wsunięty do środka muffina będzie suchy.
7. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw muffiny w formie przez 5 minut, a potem przełóż by ostygły.
8. Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść, stale mieszając, by nie przywarła do dna rondla. Dodaj olej i wymieszaj. Posmaruj muffiny po wierzchu polewą.

Do środka muffin można dodać czekoladę, owoce lub po upieczeniu napełnić je dżemem za pomocą strzykawki cukierniczej.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć